Olin jo ehtinyt
hehkuttaa, että oon selvinnyt terveenä täällä koko reissun kunnes tuli torstai.
Sairastaminen on kurjuutta missään muualla kuin kotona, jossa voi vaan käpertyä
sängyn pohjalle tai vessan lattialle sikiöasentoon ja vaatia muita hakemaan
kaupasta jaffaa ja muuta olennaista. Ulkomailla tulee äkkiä ikävä äitiä. Mulla
kävi kyllä hirveä säkä että perjantaina kun nukuin noin 20 tuntia
vuorokaudesta, ei ollut YHTÄKÄÄN sähkökatkosta, joten sain sentään potea
tuulettimen alla. No, mutta koska tauti ei ole vielä mennyt kokonaan ohi niin
tänään kävin hakemassa antibiootit lääkäristä. Jotenkin ei yllättänyt, että
Ifin antamat puhelinnumerot yhteistyölääkärille ei toimineet ja jotenkin oon
melko varma, että ehkä täältä päästä on unohdettu ilmoittaa uudet yhteystiedot.
Ei myöskään yllättänyt, kun yhteistyölääkäriin pitäisi päästä ilmaiseksi ja ne
velottaa sitten Ifiä itsekseen, että sekään ei ollut mahdollista.Mulla ei ole
aikaa sairastaa kun täällä oloa on jäljellä vain 3 viikkoa, joten ajattelin
olla välittämättä taudista sen kummemmin.
Järkyttävä
aamiaisantikliimaksi tapahtui lääkärin jälkeen, menin ravintolaan ja
tilasin toastin aamiaiseksi ja se oli jotain kamalaa makeaa banaanileipää. Mun
haaveilema länkkäriaamiaisunelma sirpaleina. Jyrsin sieltä välistä sitten
sulanutta juustoa. Ruokahalu ei tosin ole kovin hyvä, joten kestin tän juuri ja
juuri ilman itkupotkuraivareita.
Oikeastaan
outoa, ettei ole tullut ruokamyrkytystä, tai mikä onkaan, aiemmin. Syön lähes
joka päivä töiden jälkeen ja illallisen kotona mun hostiperheen kotiapulaisen
laittamaa ruokaa. Mä en edes tiedä, missä ne pitää niiden kylmää kaipaavia
tarvikkeita, sillä jääkaapissa ne ei ole. Lisäksi aika huoletta syön
kaikenlaista katuruokaa. Gambialainen ruoka on tosi hyvää (pettymykset
tapahtuukin noissa loistavissa international cuisine-rafloissa.) Vaati aluksi
hieman totuttelua, mutta nyt mä oon jo ihan fani. Kaikki ruoka syödään valkoisen
riisin kanssa. Tai joskus valkoisen leivän kanssa. Ja kaikki ruoka on aika tai
tosi mausteista. Sipulia on kaikessa mukana, en suosittele Gambiaa, jos ei
diggaa näkyvästä sipulista. Ja kaikki ruoka viimeistellään maggikuutiolla.
![]() |
Maggin sloganit Real Star Real MAGGI Real Woman tai With MAGGI every woman is a star vetoaa joka feministiin. |
Aamiaiseksi
paikalliset syö patonkia, jota myydään kaikissa kojuissa kaikkien katujen
kulmissa. Patongin väliin laitetaan majoneesia tai voita. Lisätäytteitä on
ketsuppi, peruna, keitetty/paistettu muna, sipuli, sardiini, säilykeliha,
keitetty spagetti, kana, liha, pavut... Patonkiin ripotellaan kans maggikuutio
viimeistelyksi. Yhden patonkityypin nimi on tapalapa, se on mun lempisana.
Patongit on hyviä, oon kokeillut melkein kaikkia, paitsi sitä mihin tulee vaan
perunaa ja majoa tai spagua ja majoa. En suosittele kohdetta myöskään
hiilarittomille. Sitten joskus viikonloppuisin mun perhe tekee puurontyyppistä,
mutta siihen tulee todella paljon sokeria ja banaani- tai exoticfruitesanssia.
![]() |
Perusbrekkarileipä, väliin majoa, ketsuppia, kanaa ja ranuja. |
Tietyillä
viikonpäivillä on omat ruokansa. Maanantaisin on domodaa eli
maapähkinäkastiketta ja perjantaisin sellaista kuivattu kala-papu-pähkinä-riisi
–seosta. Se maistui musta aluksi ihan akvaariokalojen ruoalta, mutta nykyään
sekin on jo aika hyvää. Kalaa syödään tosi paljon. Siinä on tosi paljon
ruotoja, mutta niihinkin tottuu. Sitten on kaikkia eksoottisia kasviksia kuten
kassava, bitter tomato ja okra.
![]() |
Sunnuntairuokaa benechin-riisiä tehtiin yhtenä sunnuntaina vähän isommalla liekillä hyvin melasniemihenkisesti. |
On kyllä ihan
parasta, että päädyin perhemajoitukseen, koska a)olisi tosi yksinäistä muuten
b)en varmasti oppisi läheskään niin paljon gambialaisesta elämästä c) mun perhe
on hirveän mukavia d)saan syödä kotona joka päivä tekemättä itse ruokaa. Oon
välillä keittänyt kaurapuuroa ja kananmunia ja kahvia ja siihen rajoittuu mun
keittiönkäyttö viimeisen kahden kuukauden ajalta.
![]() |
Tommin kaa syötiin kerran paikallisessa lounasravintolassa. Kovin kuvauksellisia ruoat ei ole. Mutta muoviastiat onneksi on värikkäitä. |
Paikalliset syö
yhteiseltä vadilta ruoan. Kotona mulle laitetaan aina oma lautanen, mutta
joskus jos jään harkkapaikkaan syömään niin pääsen yhteisille apajille. Se on
oikeastaan tosi kätevää tiskin kannalta. Kaikki ruoka syödään lusikalla tai
käsin.
Mitään
jälkkäreitä täällä ei ainakaan arkena harrasteta, mutta teehen tai kahviin
laitetaan lusikkakaupalla sokeria. Samoin paikalliset wonjo- ja baobabmehut on
hullun makeita. En ymmärrä miten paikalliset on kuitenkin tosi laihoja. Monien
hampaiden kunnossa näkyy ehkä sokerin määrä. Tai sitten se, että iso osa
ihmisistä käyttää hampaiden puhdistukseen sellaista puutikkua.
Muun hyvän
ruoan lisäksi tämä on maapähkinöiden luvattu maa. Maapähkinöitä voi myös ostaa
kaikista kadunkulmista, niitä myydään kuorineen paahdettuina, keitettynä tai
raakoina. Paahdetut on just jees. Ja peanutbutter. Puhuttiin just Tommin
kanssa, että peanutbutterista on muodostunut ehkä peruselintarvike meidän
keittiöön (perhe pullean skypekeskustelut on usein juuri näin syvällisiä).
Peanutbutter on myös herkullista kaurapuurossa perinteisen voisilmän sijasta
höystettynä banaanilla. Myös banaanit on täällä herkullisia.
![]() |
Gröt |
No comments:
Post a Comment